Tanden knarsen in slaap
Last van knarsen tijdens het slapen? Wees dan bewust van de gevolgen. Tandenknarsen (bruxisme) is het flink over elkaar bewegen van de tanden en kiezen. Vrijwel altijd vindt knarsetanden plaats tijdens de slaap. Om deze reden hebben veel mensen het lange tijd niet door dat zij tandenknarsen, totdat er (serieuze) problemen optreden met de kaak. Door tandenknarsen in de slaap op tijd te herkennen, kunnen problemen voorkomen worden. In dit artikel vind je 10 tips.
Voorkom klachten met een knarsbitje
Voordat er wordt gestart met het behandelen van tandenknarsen is het belangrijk om direct een bitje aan te schaffen om verdere gebitsschade te voorkomen. in dit artikel vind je een overzicht van de 10 meest gekozen knarsbitjes. Het bitje van Dentek scoort goed.
Gevolgen van knarsetanden tijdens slapen
Knarsetanden tijdens het slapen wordt vaak niet opgemerkt door de persoon zelf. Voor iemand die in dezelfde ruimte slaapt is het echter goed herkenbaar aan het harde knarsende geluid dat geproduceerd wordt. Aan het geluid is goed te horen met hoeveel kracht de tanden over elkaar bewegen. Er wordt zoveel kracht uitgeoefend gedurende een langere tijd, dat er verschillende problemen kunnen ontstaan, zoals:
– (hevige) spierpijn in de kaak en het gezicht
– pijn die doortrekt naar de rest van het gezicht, de nek en schouders
– vermoeidheid
– hoofdpijn
– overmatige, blijvende slijtage van de tanden
– pijn in het kaakgewricht
– kaakgewrichtproblemen
– kaak die ‘op slot’ zit
– kaakontwrichting
Blijvende schade
Waar de pijn die kan optreden verdwijnt wanneer wordt gestopt met knarsetanden, kunnen kaakproblemen lange tijd aanwezig blijven na het tandenknarsen. Zo hebben de tanden niet het vermogen om te herstellen van eventuele slijtage. Ook het kaakgewricht kan blijvend beschadigd of verzwakt raken als gevolg van (ernstig) knarsetanden. Om deze reden is het erg belangrijk dat tandenknarsen op tijd herkend en aangepakt wordt. In dit artikel vind je de 10 beste tips tegen bruxisme.
Oorzaken tandenknarsen tijdens slaap
Het is vaak niet geheel duidelijk waarom iemand knarsetandt tijdens de slaap. Natuurlijke aanleg lijkt een belangrijke rol te spelen, omdat sommige mensen veel meer knarsetanden dan een andere mensen met een vergelijkbare leefstijl. Wel is duidelijk dat enkele factoren de kans op tandenknarsen tijdens het slapen aanzienlijk kunnen vergroten:
– stress
– (overmatig) alcoholgebruik
– drugsgebruik
– roken
– cafeïne
Met name stress is een belangrijke factor bij tandenknarsen, omdat stress meestal gedurende een langere periode aanwezig is in iemands leven. Bij cafeïne, alcohol- en drugsgebruik gaat het met name om gebruik op de korte termijn, bijvoorbeeld de avond voor het slapen. In het geval van roken wordt de kans op knarsetanden groter naar mate er meer wordt gerookt.
Wat te doen tegen tanden knarsen in je slaap
Omdat je tijdens het slapen geen bewuste controle hebt over het lichaam, is het soms lastig om het tandenknarsen aan te pakken. De eerste stap is daarom het voorkomen van schade. De enorme kracht die de tanden op elkaar uitoefenen bij het knarsetanden kan opgevangen worden met een speciaal tandenknarsbitje. Dit is een bitje dat tijdens de slaap gedragen wordt en voorkomt dat de tanden direct op elkaar gedrukt worden. Er zijn erg veel tandenknarsbitjes op de markt, waarbij het ene bitje beter is dan het andere bitje. Om te helpen bij de keuze voor het beste tandenknarsbitje, hebben wij een top 10 samengesteld op basis van onze eigen tests. Bekijk de lijst op de pagina top 10 tandenknarsbitjes.
Naast het voorkomen van schade, is het bovendien belangrijk de oorzaak van het tandenknarsen aan te pakken. Door de oorzaak effectief aan te pakken, is het op den duur misschien niet meer nodig om een tandenknarsbitje te dragen tijdens het slapen. Het verschilt per persoon welke behandeling het beste werkt. Sommige mensen hebben veel baat bij het doen van oefeningen, terwijl voor anderen het verminderen van stress al voldoende is. Lees op de pagina beste tips tegen knarsetanden enkele tips om tandenknarsen te voorkomen.