Knarsetanden
Knarsetanden is iets anders dan tandenknarsen. Knarsetanden is het (overdag) tijdens inspanning op elkaar drukken van de tanden, ook wel klemmen genoemd. Soms gebeurt dit uit frustratie. Tandenknarsen daarentegen gebeurt vooral ‘s nachts en onbewust. Tegen klemmen overdag kun je het beste een instant fit guard dragen (Tip: AE Dentals Direct Fit). In dit artikel gaan we dieper in op het fenomeen tandenknarsen. Voor klemmen verwijzen we je graag door naar dit artikel.
Tandenknarsen
Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het krachtig over elkaar bewegen van de tanden gedurende de slaap, waarbij een knarsend geluid ontstaat. Veel mensen gaan in het leven een periode waarin zij tandenknarsen. Knarsen begint een serieus probleem te vormen wanneer het een lange periode aanhoudt.
Bescherm het gebit met een tandenknarsbitje
Een van de belangrijkste maatregelen die genomen moeten worden is het aanmeten van een knarsbitje. Nu kun je ervoor kiezen naar de tandarts te gaan, €300 te betalen en ongeveer 4 weken te wachten totdat het klaar is, er zijn ook bitjes te verkrijgen van identieke kwaliteit, die je zelf in 3 minuten op maat maakt. In dit artikel vind je een top10 van bewezen tandenknarsbitjes, waarbij de Professional Fit van Dentek hoge ogen gooit.
Symptomen van tandenknarsen
Omdat knarsen veelal gebeurt tijdens de slaap, zijn mensen zich er niet altijd van bewust. Knarsende tanden kunnen echter enkele symptomen veroorzaken waaraan het te herkennen is:
* spierpijn in de kaak
* pijnlijke of gevoelige tanden
* pijn die uitstraalt naar het gezicht, de nek en schouders
* hoofdpijn
* overmatige slijtage tanden
* vermoeidheid
* pijnlijke en beschadigde kaakgewrichten
* kaak die ‘op slot’ gaat
* kaakontwrichting
Hoewel deze symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben, is het soms mogelijk om een directe link met knarsetanden te leggen. Zeker wanneer deze klachten na het ontwaken het ergst zijn, is er een reële kans aanwezig dat de oorzaak ligt bij knarsende tanden. De verschillende symptomen van bruxisme kunnen de levenskwaliteit op den duur aanzienlijk verminderen. Het is daarom belangrijk om het knarsetanden aan te pakken, bijvoorbeeld door een knarsetandbitje in te doen tijdens het slapen. Voor een top10 overzicht van beste knarsbitjes klik hier.
Oorzaak van knarsetanden
Bruxisme kan verschillende oorzaken hebben, echter is de exacte oorzaak niet altijd eenvoudig te benoemen. Stress blijkt echter in veel gevallen een rol te spelen. Een enkele keer heeft de persoon een gebitsstand waarbij de tanden niet geheel op elkaar aansluiten. Omdat gedurende de slaap de tanden vaak op elkaar worden gedrukt, kunnen de tanden door het gebrekkige contact gaan glijden. Het directe gevolg hiervan is knarsen. Toch blijkt dat mensen met een goede gebitsstand ook knarsen. Knarsetanden kan echter ook ontstaan vanwege andere redenen, zoals:
* stress
* alcoholgebruik
* drugsgebruik
* roken
* cafeïne
Deze factoren gaan niet altijd gepaard met bruxisme, maar verhogen de kans hierop wel aanzienlijk. Sommige personen lijken gevoeliger te zijn voor het optreden van knarsetanden dan andere personen. Recente inzichten in de wetenschap wijzen op een mogelijke rol van de hersenen. Een genetische aanleg om de kaak te klemmen tijdens de slaap lijkt een belangrijke rol te spelen. Tandknarsen wordt hierom steeds vaker gezien als een slaapstoornis.
Tandknarsen voorkomen en behandelen
Een probleem van knarsetanden is dat het met name tijdens de slaap gebeurt. Tijdens de slaap kan het tandknarsen niet bewust worden tegengegaan. Daarom kunnen er hulpmiddelen gebruikt worden om het tandknarsen onschadelijk te maken, zoals het gebruik van knarsbitjes. Dit zijn bitjes die tijdens de slaap ingedaan worden en de tanden beschermen tegen de krachten van het knarsen. Er zijn erg veel verschillende knarsbitjes op de markt, waarbij het ene bitje beter is dan het andere bitje. Op de pagina top 10 tandenknarsbitjes hebben wij een top 10 samengesteld uit tandenknarsbitjes die wij zelf geprobeerd hebben.
Naast het gebruik van knarsbitjes, moet er ook gekeken worden naar het volledig voorkomen van tandenknarsen. Hiervoor moet eerst de oorzaak achterhaald worden. Meestal is het voor de persoon zelf vrij gemakkelijk te bepalen of het knarsetanden door stress, alcohol, drugs of roken komt. Door de oorzaken van het tandknarsen weg te halen, kan knarsetanden grotendeels voorkomen worden. Dit kan beteken dat er stress moet worden weggenomen door meer te ontspannen, of dat er minder alcohol genuttigd moet worden. Lees op de pagina beste tips tegen knarsetanden meer over het voorkomen en behandelen van bruxisme.
Klemmen van het gebit
Naast tandenknarsen, waarbij de tanden over elkaar bewegen, kunnen de tanden ook enkel op elkaar geklemd worden. Officieel heet het klemmen knarsetanden en het met kracht over elkaar bewegen van het gebit tandenknarsen, maar de termen worden in de praktijk veel door elkaar gebruikt. In veel gevallen gaat het klemmen van de kaak gepaard met tandenknarsen. In tegenstelling tot tandenknarsen, komt klemmen relatief vaak overdag voor. Dit is meestal tijdens momenten van hoge concentratie of inspanning.
De gevolgen van tandenknarsen en knarsetanden zijn vergelijkbaar. In beide gevallen treedt vaak spierpijn op, die kan doortrekken naar het hele gezicht en soms zelfs naar de schouders en nek. Wel is er bij tandenknarsen (bewegen van de tanden over elkaar) meer kans op slijtage van de tanden dan bij klemmen het geval is. Op de pagina tanden klemmen is meer te lezen over het klemmen van de tanden.